Staranje kože – ukrepi

Staranje kože

prof.dr. Uroš Ahčan, Juventina Clinic 

Spremembe na koži so eden izmed najbolj očitnih in vidnih znakov staranja. Na izgled kože vplivajo posame- zniku lastni (intrinzični) dejavniki kot tudi dejavniki, ki so od posameznika večinoma neodvisni (ekstrinzič- ni dejavniki). Intrinzični (lahko bi rekli tudi “notranji”) dejavniki so za vsakega posameznika specifični, med njimi pa ima glavno vlogo naš genetski zapis, ki odloča o pigmentiranosti, tipu in strukturi kože. Vsi ti vpliva- jo na dovzetnost za dejavnike iz okolja. Izpostavljenost UV-sevanju sončnih žarkov je najbolj pomemben dejav- nik, ki pripomore k pospešenemu staranju kože ali t.i. foto-staranju (ang. photoaging), ki ga označuje stanjša- nje povrhnjice in usnjice s strukturnimi spremembami, gubami, spremembo pigmentiranosti kože in rakavimi spremembami. Ostali pomembni zunanji dejavniki so temperatura (ogrevanje, klima), onesnaženost zraka (zlasti nikotin, co2, sulfat) in navade (prehrana, kajenje, uporaba kozmetike, stres, telesna dejavnost), zato nam lahko spremembe na koži marsikaj povedo o posamezni- ku in njegovem življenjskem slogu.

Koža ni podvržena le zunanjim vplivom, ampak je določena tudi s prirojenimi lastnostmi vsakega posameznika in njegovimi vsakodnevni- mi navadami. Zaradi številnosti različnih vplivov, ki delujejo na kožo, pogosto vidimo, da imajo posamezniki težave, ki so značilne za več različnih tipov kože opisanih zgoraj. Zato je pravilen, sistematičen in s stro- kovnim znanjem podprt pristop še toliko bolj pomemben, saj le na ta način lahko v množici kožnih nepravilnosti in stanj ugotovimo vzrok in izberemo metodo, ki bo dala zanesljive, varne in učinkovite rezultate.nje

Obraz in starostne spremembe

Idealna koža obraza je gladka, enakomerno obarvana, dobro navlažena, ni ne presuha, ne premastna, z ozkimi lojnicami, brez gub – kot koža dojenčka. Da bi takšno kožo ohranili, uporabljamo različne kozmetične preparate in metode, ki kožo gladijo, enakomerno obarvajo in izenačujejo ten, ožajo pore in glede na potrebe dodajajo mašobo ali jo vlažijo.

Stara koža proizvaja manj kakovostno elastično in vezivno tkivo, zmanjša se tvorba zaščitnih maščob na površini kože, zmanjša pretok krvi v koži ter upočasni regenera- cijski ciklus kožnih celic, zaradi česar je koža bolj dovzetna za poškodbe, rane se počasneje celijo ter tkiva manj učinkovito obnavljajo. Vse te sprmemebe privedejo do tanšanja, gubanja in sprememb na površini kože.

Na obrazu se najprej pojavijo dinamične oz. mimične gube, zlasti ob očesnih kotih, na čelu in med obrvmi. Nastanejo torej na mestih, kjer najbolj uporabljamo mimične mišice. Če veliko gubamo čelo, bodo nastale na čelu, če slabo vidimo in pripiramo oči, bodo nastale okoli oči, če smo zaskrbljeni na nosnem korenu, če se veliko smeji- mo, pa bomo pridelali smejalne gube. Dinamične gube s časoma preidejo v vedno prisotne statične gube. Statične gube lahko nastanejo tudi kot posledica izgube volumna podkožnega maščevja in kolagena ter pod silo težnosti.

S starostjo se spreminja tudi površina kože. Pojavijo se spremembe pigmentacije, starostne pege, razširjene žilice, kožni tumorji.

Ko ocenjujemo mladostni videz obraza, se moramo dobro zavedati, da je koža zgolj eden izmed pomembnih dejavnikov, ki vpliva na videz. Ključno vlogo pri mladostnem videzu imajo tudi podkožno maščevje, mimične mišice, vezi, maščobne blazinice ter obrazne kosti. S starostjo se zmanjša prostornina podkožnih tkiv, predvsem maščevja, veziva in mišičja. Zmanjša se tudi kostna gostota, kar ima vse skupaj za posledico povešenost in ohlapnost tkiv, še večjo izraženost gub in poglobitev kožnih brazd.

Spremembe kože glede na starost posameznika

V določenem starostnem obdobju lahko pričakujemo določene spremembe na koži. V tabeli na naslednji strani so prikazane spremembe, za katere lahko predvidevamo, da se bodo pojavile v izbranem življenjskem obdobju, vendar naj poudarimo, da je takšna razvrstitev le okvirna. Kronološko staranje in od zunanjih dejavnikov odvisno staranje namreč nastopata sočasno in vzajemno vplivata eden na drugega. Na izgled kože pa so od kronološke starosti veliko bolj pomembni zunanji dejavniki kot so sončni žarki in naše navade – kajenje, uporaba sončne kreme, prehrana, nega kože idr.. Glede na vse naštete dejavnike bodo leta lahko prinesla manj ali več gubic, z bolj ali manj izraženimi spremembami pigmentacije, razširjenimi žilicami in/ali celo rakavimi spremembami, ki jih bo spremljalo vse od blagega do močno izraženega zmanjšanja prostornine in povešenosti tkiv. Spremembe tudi niso vedno enakomerno razporejene po celem obra- zu. Določanje kožnega tipa oz stopnje fotopoškodb glede na starost je torej zgolj orientacijska, kajti na ta način lahko probleme precenimo ali podcenimo, zato na do- končno določitev stopnje odloča temeljita analiza kože in spodaj ležečih struktur.

Koža vsakega posameznika je torej unikatna in zatorej ne obstaja samo eden popoln poseg, tretman ali sestavina, ki bi univerzalno zadovoljila vse potrebe vsakogar od nas. Vsekakor pa obstajajo določene osnove, s katerimi lahko postavimo dobre temelje za zdravo in negovano kožo.

Pri celostnem pristopu doseganja zdravega in zadovoljnega videza je potrebno prilagoditi načrt ukrepanja posameznikovim okoliščinam in življenjskem slogu- od analize in ocene stanja, do kliničnega protokola z ustrezno obravnavo in nego.

Danes, ko vemo, kaj vse vpliva na stanje naše kože, je ocena stanja in določitev primernega ukrepanja vse prej kot enostavna ter zahteva znanje izkušenega strokovnjaka oziroma tima strokovnjakov.

Potrebno je začeti na začetku – osnove

Splošno zdravje in zadovoljstvo se odražajo tudi na koži, zato za začetek najprej upoštevajmo 5 preprostih in univerzalnih navodil za zdravo kožo, ki naj bodo osnova vsaki neinvazivni ali invazivni kozmetični metodi :

  1. Zaščitite se pred soncem.
  2. Vsakodnevno negujte vašo kožo.
  3. Ne kadite.
  4. Uživajte raznovrstno prehrano in pijte zadostno količino vode.
  5. Izogibajte se stresu, privoščite si zadosti spanca in bodite telesno aktivni.

Ukrepi glede na starost in starostne spremembe

 

20-30 LET

V obdobju 20-30 let je koža še vedno mladostnega vide- za, vendar so lahko že opazne začetne spremembe foto staranja. Gube so odsotne ali samo nakazane z minimalnimi spremembami v pigmentaciji.

Ukrep: preprečevanje

Ukrepi so usmerjeni v preprečevanje in upočasnitev nap- redovanja poškodb. Vključujejo čiščenje (pilingi, hidrodermoabrazija, laser) blag toner, aplikacij preparatov z antioksidanti, za zaključek pa še pomirjujočo hidratantno masko in zaščito pred soncem. V redkih primerih lahko dodamo botoks in polnila.

30-40+ LET

V obdobju 30-40+ let so kožne poškodbe bolj očitne, vendar še zmerne. Značilne so dinamične gube z zmernimi spremembami pigmentacije in zgodnjo aktinično (solarno) keratozo.

Ukrep: preprečevanje z zmernimi korektivnimi kozmetičnimi postopki

Strokovna oskrba:

V ospredju so še vedno preventivni ukrepi, pri čemer lahko že posegamo po zmernih korektivnih postopkih, s čimer lahko ublažimo nastale spremembe ali vsaj prepečimo nadaljne poškodbe kože.

  1. Osnovni ukrepi za preprečevanje nastanka in napredovanja so enaki kot v kategoriji 20-30 let, pri čemer je moč uporabljenih učinkovin ustrezno večja.
  2. Osnovnim ukrepom lahko glede na stopnjo poškodb dodamo še polnila, botoks, lipofiling, LED/IPL/ablativni/neablativni laser, pri negi preostalih delov telesa pa akustično ali vakumsko terapijo, metode nekirurške liposukcije in limfno drenažo s presoterapijo.

50-60+ LET

V obdobju 50-60+ let je koža vidno poškodovana in potrebuje agresivnejši estetski pristop. Prisotne so izrazite spremembe pigmentacije, razširjene žilice (teleangiektazije) ter aktinična (solarna) keratoza z močno povešenostjo kože in izgubo volumna podkožnih tkiv.

Ukrep: preprečevanje z naprednimi korektivnimi kozmetičnimi postopki in kirurški posegi

Strokovna oskrba: 

  1. Osnovni ukrepi so enaki kot pri prejšnjih kategorijah, pri čemer je intenziteta uporabljenih preparatov ustrezno močnejša.
  2. Osnovnim ukrepom lahko glede na stopnjo poškodb dodamo še polnila, botoks, lipofiling, LED/IPL/ablativni/neablativni laser, pri negi preostalih delov tele- sa pa akustično ali vakumsko terapijo, metode nekirurške liposukcije in limfno drenažo s presoterapijo.
  3. Vsi neinvazivni kozmetični postopki na tej stopnji kožnih sprememb le omejeno odpravljajo poškodbe in upočasnijo napredovanje, zato pride v poštev tudi posvet in sodelovanje s plastičnim kirurgom, ki lahko ponudi dodatne možnosti učinkovitih in varnih invazivnih postopkov.

65-70+ LET

V obdobju 65 – 70+ let so spremembe in poškodbe na koži močno izražene. Prisotne so številne, globoke gube z zelo močno izraženo povešenostjo kože in izgubo volumna podkožnih tkiv.

Ukrep: napredni kozmetični korektivni postopki in kirurški posegi

Strokovna oskrba:

  1. Osnovni ukrepi imajo na tej stopnji poškodb in sprememb zelo omejen učinek. Največ bomo dosegli le s souporabo ter večkratno in dolgotrajno uporabo ve- čih kozmetičnih metod ustrezne jakosti.
  2. Osnovnim ukrepom lahko dodamo polnila, botoks, lipofiling, LED/IPL/ablativni/neablativni laser, pri negi preostalih delov telesa pa akustično ali vakumsko terapijo, metode nekirurške liposukcije in limfno drenažo s presoterapijo.
  3. Vsi neinvazivni kozmetični postopki na tej stopnji kožnih sprememb le omejeno odpravljajo poškodbe in upočasnijo napredovanje, zato je navadno potreben posvet in sodelovanje s plastičnim kirurgom, ki lahko ponudi dodatne možnosti učinkovitih in varnih invazivnih postopkov.
Starost
Ahcan3

20 – 30 

Pričakovane spremembe
  • Gube odsotne ali minimalne
  • Minimalne spremembe pigmentacije
  • Odstotno ali blago zmanjšanje podkožnega volumna
  • Odsotna ali blaga povešenost kože
Pogosto predlagani ukrepi
  1. Nasveti za pravilno nego kože
  2. Nasveti za pravilno ličenje, stajling,
  3. medicinska kozmetika: čiščenje (kemični/mehanični pilingi, hidrodermoabrazija, laser), toniranje, aplikacija preparatov z antioksidanti, negovalne in hidratantne maske, zaščita pred soncem, redko polnila hialuronske kisline in/ali botoks
Ahcan4a

30 – 40

  • Gube zmerno globoke
  • Zmerne spremembe pigmentacije
  • Zgodnja aktinična (solarna) keratoza
  • Zmerno zmanjšanje podkožnega volumna
  • Zmerna povešenost kože
  1. Analiza kože obraza
  2. Medicinska kozmetika: čiščenje (kemični/mehanični pilingi, hidrodermoabrazija, laser), toniranje, aplikacija preparatov z antioksidanti, negovalne in hidratantne maske, zaščita pred soncem
  3. Polnila hialuronske kisline, botoks, lipofiling
  4. Laserski piling in pomlajevanje
  5. Manjši estetski kirurški posegi
Ahcan5a

50 – 60

  • Globoke in številne gube
  • Očitne spremembe pigmentacije
  • Prisotnost razširjenih žilic in aktinične (solarne) keratoze
  • Močno izražena izguba podkožnega volumna
  • Močno povešena koža
  1. Analiza kože obraza
  2. Medicinska kozmetika: čiščenje (kemični/mehanični pilingi, hidrodermoabrazija, laser), toniranje, aplikacija preparatov z antioksidanti, negovalne in hidratantne maske, zaščita pred soncem
  3. Polnila hialuronske kisline, botoks, lipofiling
  4. Laserski piling, korekcija razširjenih žilic, lasersko pomlajevanje
  5. Estetski kirurški posegi (blefaroplastika, facelift)
Ahcan6

60 – 70

  • Močno izražene in številne gube
  • Močno izražene spremembe pigmentacije
  • Prisotnost razširjenih žilic, aktinične (solarne) keratoze in /ali rakastih kožnih sprememb
  • Zelo močno izražena izguba volumna
  • Zelo močno povešena koža
  1. Analiza kože obraza
  2. Medicinska kozmetika: čiščenje (kemični/mehanični pilingi, hidrodermoabrazija, laser), toniranje, aplikacij preparatov z antioksidanti, negovlne in hidratantne maske, zaščita pred soncem
  3. Polnila hialuronske kisline, lipofiling
  4. Laserski piling, korekcija razširjenih žilic, lasersko pomlajevanje
  5. Kombinirani estetski kirurški posegi (blefaroplastika, facelift)