Telesni dejavniki privlačnosti

Telesna privlačnost je dojemanje telesnih lastnosti posamezne osebe kot prijetne ali lepe. Sestavljena je iz več komponent: videz obraza in telesa,  drža in gibanje, glas, vonj, vitalnost in zdravje. Na telesno privlačnost močno vpliva tudi veščina samopredstavitve (ličenje, obleka). 

 

Kako starost vpliva na telesno privlačnost?

Strokovna razlaga med drugim pravi, da na dojemanje tega, kako privlačna je oseba v določeni starosti, vpliva starost staršev, pri moških mame, pri ženskah pa očeta.  

Raziskave pa dokazujejo tudi, da so telesno privlačnejše tiste ženske, ki so v rodni dobi, neprivlačnejše pa so ženske v zgodnjih 20 letih (18), ko je plodnost največja. Moški po drugi strani so najprivlačnejši okrog 50. leta, ko se začne sivenje, ker ženske v večini primerov iščejo moške z več resursi.

Kaj je pravi cilj estetske kirurgije? Enostavno: vrniti vtis, da je ženska še v rodni dobi in zabrisati spremembe, ki jih prinaša mena – gube, sprememba oblike telesa (razmerje pas-boki). Temu je recimo namenjeno tudi barvanje sivih las. 

 

Kako fizične lastnosti telesa vplivajo na telesno privlačnost?

Ker so številke večini najbolj zgovorne, začnimo z njimi. Pri ženskem telesu so daljše noge glede na telo privlačnejše (razmerje 1:1,4), medtem ko je pri moških najprivlačnejše razmerje 1:1. 

Če govorimo o razmerju pas-boki pa za moške velja, da je najprivlačnejše razmerje okrog 0,90, za ženske pa 0,70. Nekatere raziskave kažejo, da je za dojemanje privlačnosti to razmerje celo pomembnejše od same telesne mase. Pri moških telesih raziskave kažejo, da je pomembno še razmerje pas – prsni koš

Višina je pomembnejša za moško telo kot za žensko, čeprav imajo tudi moški v povprečju nekoliko raje ženske, ki so manjše od njih. Ta vidik pa se spreminja, na kar vpliva modna industrija, ki promovira visoke ženske modele. 

Bolj raven trebuh je privlačnejši za oba spola, prav tako pa je pomemben dejavnik privlačnosti telesna masa, še zlasti zato, ker je vitkost postala sinonim za zdravje, čeprav velja za pretirano vitkost ravno obratno, saj je pogosto znak duševnih težav.  

 

Kako obraz vpliva na telesno privlačnost?

Ko analiziramo vpliv obraza na telesno privlačnost upoštevamo več parametrov. Simetrijo, ki je pokazatelj kvalitete genetskega materiala, povprečnost potez (bližje povprečja populacije), sekundarne spolne znake (možatost, ženskost, kvalitetnejši genetski material, plodnost, boljši imunski sistem, ipd.). 

Dejstvo je, da je oblika obraza odvisna od spolnih hormonov in raziskave opažajo, da se veča privlačnost manj maskulinih obrazov, ki se sicer povezujejo z dominantnostjo. 

Za ženske obraze pa kot bolj privlačne razumemo polnejše ustnice, večje, širše razmaknjene oči, manjši nos, višje čelo, višje ličnice, manjša brada in ožja čeljust, ožji obraz, itn.

Ste vedeli, da več študij potrjuje, da doživljamo kot privlačnejše tiste obraze, ki so podobni obrazu roditelja nasprotnega spola? 

Pri vplivu obraza na telesno privlačnost pa upoštevamo tudi zdravje in barvo kože (barva je odvisna od povprečja okolja), značilnosti obraza, ki nakazujejo na zaželene osebnostne značilnosti (npr. zaupanja vredna oseba (odprt pogled), dominantnost, prijaznost (nasmeh). 

 

Kako vonj vpliva na telesno privlačnost?

Nekatere raziskave kažejo, da je vonj najpomembnejši dejavnik privlačnosti, zlasti za ženske, ki med ovulacijo še ostreje vohajo. Velja, da posameznikom bolj »diši« oseba z nasprotnim imunskim odzivom.  

Ženske po vonju ocenjujejo privlačnost, bolj privlačen vonj – več pozitivnih lastnosti pripišejo. 

Moškim je recimo bolj privlačen vonj ženske, ki ima večjo raven ženskih spolnih hormonov, a manj testosterona in kortizola. Najbolj privlačen pa tako naraven vonj v času od menstruacije do ovulacije. 

Pomembno: dišave lahko izboljšujejo spolno privlačnost, a tudi motijo zaznavo genetsko primernih partnerjev (neplodnost!). 

 

Kako glas vpliva na telesno privlačnost?

Kdaj je pomemben glas? Zlasti takrat, ko ni moč videti obraza (late FM voice). 

Gre za povezavo s telesno konstitucijo. Pri ženskah privlačnost glasu korelira z nižjim razmerjem pas-boki, kar je povezano z višjim glasom; pri moških pa je večje razmerje rame- boki povezano z nižjim glasom.