Vstop v skladno partnerstvo

Nasveti za vstop  v skladno partnerstvo

  1. Pogovorita se o svojih pričakovanjih in željah: ne moremo pričakovati, da nam bo partner bral želje iz oči. Poskusita se slišati in razumeti. Nato se začnita dogovarjati in pogajati. Ni nujno, da bodo vsa naša pričakovanja in želje uresničeni v celoti, toda če se bomo začeli pogovarjati, se bomo zagotovo lahko dogovorili vsaj nekaj. Če pa bomo molčali, res ne gre pričakovati kaj prida.
  2. Izrazita svoje prednosti in šibkosti: v čem smo dobri? Kaj delamo slabše? Partnerja naj bi se dopolnjevala, zato je dobro že vnaprej vedeti, v čem je eden ali drugi močan/šibak. Če se usmerimo na iskanje ljudi, ki imajo drugačne zmogljivosti in veščine od svojih, bosta skupaj močnejša kot vsak posebej. Ne bojte se opreti na partnerja. V dobrem partnerstvu oba prispevata enako pomemben delež, saj vsak vlaga po svojih najboljših močeh.
  3. Uskladita dolgoročne cilje: kaj želita vsak zase in kaj skupaj? Ali so si vajini dolgoročni življenjski cilji podobni? Če si eden od partnerjev zelo želi otroke, drugi pa sploh ne, je to razmeroma šibko izhodišče za zadovoljstvo obeh. O ciljih se je treba vedno znova pogovarjati, saj se lahko tudi spreminjajo. Morda si na začetku nobeden od partnerjev ne želi otroka, čez čas pa bo eden vendarle začutil željo po starševstvu.
  4. Pogovorita se o vlogah v partnerstvu: kako si bova delila odgovornosti? Kako bova izmenjevala vodilno vlogo? Pomembno je, da se vnaprej pogovorimo o tem, kakšno vlogo želi kdo zavzeti. Nekateri si želijo bolj tradicionalne vloge, drugi morda pričakujejo enakovrednejšo delitev, tretji pa bi se celo bolje počutili v zamenjanih vlogah.
  5. Prevzemite odgovornost: če naredite napako, se zanjo opravičite in prevzemite odgovornost za posledice. Sprejmite kritiko, poskušajte razumeti partnerjevo prizadetost in jezo. Poskusite popraviti posledice. Predvsem pa: iste napake ne ponavljajte vedno znova!
  6. Podpirajta se: vsakdo ima pravico do svojih ambicij in ciljev in dobro je, da se partnerja pri tem podpirata. Toda ta podpora naj se ne kaže samo v besedah, temveč tudi v ravnanju. Če partner potrebuje čas za izobraževanje, mu boste pomagali tako, da ga boste začasno razbremenili nekaterih dogovorjenih obveznosti.
  7. Komunicirajta: težave lahko rešujemo le tako, da se jih lotimo in se o njih pogovarjamo. Sporočajte, kaj želite, sporočajte, če se kar koli od dogovorjenega spremeni. Če niste prepričani, ali bo kaj partnerju všeč, ga vprašajte za mnenje. Težave so neizogibne, zato se je treba vnaprej pripraviti na to, da se bomo o njih sproti pogovarjali.
  8. Učita se prepirati: Prepiri so del partnerstva, zato je treba vaditi konstruktiven konflikt, namesto da se konfliktom izogibamo in na koncu izbruhnemo ali celo odidemo.
  9. Spoštovanje: Glavni temelj dolgotrajnega partnerstva je spoštovanje, zato ne izkoriščajte partnerjevih slabosti samo zato, ker jih lahko. Poslušajte, spoštujte, upoštevajte.
  10. Skupno zorenje: Dajta partnerstvu čas, da se oblikuje in razvija. Zato usklajujta cilje in poti do njih, pogovarjajta se o težavah in jih rešujta.

Predvsem pa: Držita se dogovorov.