Pomen urejenosti za privlačnost

Ljudje si že od nekdaj želimo, da bi nas drugi videli kot lepe in privlačne. Pri tem ima zelo pomembno vlogo urejenost.

Že v starem Egiptu so za čiščenje, mehčanje in odišavljanje kože uporabljali dišeča olja in mazila, za ličenje in barvanje las pa glino in kano. V zgodovini so se lastnosti, ki definirajo privlačnost spreminjale – od idealne bele polti v srednjem veku in močnega ličenja v 18. stoletju do zdajšnjega naravnega, svežega videza.

Razlik v tem, kaj je za nekoga privlačno in lepo, ni opaziti samo v zgodovini, ampak jih opažamo tudi dandanes. To se kaže v uporabi različnih slogov ličenja, oblačenja, različnih barvah las itd.

Urejeni smo privlačnejši

Ljudem torej pri svojem ali partnerjevem videzu ugajajo različne lastnosti: dolgi ali kratki, rjavi ali svetli lasje, močno ali nežno ličenje, debelejše ali tanke obrvi. Vsem pa je skupno, da nam je pomembna urejenost, tako pri sebi kot pri partnerju. Posameznikova zunanja podoba namreč odraža odnos do sebe, obenem pa je oblika neverbalne komunikacije.

Urejenost dosežemo z osebno nego, nego telesa, obraza in ustne votline, s preprečevanjem neprijetnih vonjav ter z nego lasišča in dlačic.

Če smo urejeni, smo samozavestnejši in se bolje počutimo, naš videz pa je bolj svež, spočit in očarljiv.